O Dugom Otoku


Dugi Otok poznat je po brojnim uvalama s predivnim plažama

Razne znamenitosti i brojne prirodne atrakcije

Dugi Otok jedan je od najvećih otoka Jadranskoga mora, a po prirodnim ljepotama zasigurno jedan od najbogatijih i najraznolikijih. Njegovom dužinom od 45 kilometara prostiru se brojne otočne atrakcije, koje se protežu od strmih litica jugoistočnog dijela pa sve do prostranih pješčanih plaža sjeverozapadnog područja.

Među mnoštvom plaža, uvala, spilji te nebrojenih otočića koji ga okružuju, jedna od najvećih znamenitosti Dugog Otoka zasigurno je Park prirode Telašćica, smješten na njegovoj južnoj strani. U blizini se nalazi i Nacionalni park Kornati, sa sjeverne strane istoimenog otoka. I dok Kornate karakterizira jedan od najmodrijih morskih ekosustava smještenog među čak 89 otoka, otočića i hridi, Telašćica je specifična po istoimenoj uvali koja se smatra najsigurnijom prirodnom lukom Jadrana, istaknutim klifovima (tzv. dugootočkim “stenama” koje se uzdižu i do 200 metara iznad mora) te ljekovitom, slanom jezeru Mir.


Pješčana plaža Sakarun, svjetionik Veli Rat, spilja "Strašna peć"

Uz PP Telašćica, kao najznačajnije specifičnosti Dugog Otoka izdvojili bismo predivnu pješčanu plažu Sakarun koja se, zahvaljujući bjelini pijeska, čistomu moru te borovim šumama kojima je okružena, opravdano smatra jednom od najljepših plaža Zadarske županije. Nadalje, tu je i monumentalni svjetionik Veli Rat s visinom od 42 metra (što ga čini najvišim jadranskim svjetionikom) te nedovoljno istražena spilja nazvana “Strašna peć”, za koju se pretpostavlja da je služila kao sklonište prvim stanovnicima otoka, a koja je za posjetitelje otvorena tijekom ljetnih mjeseci.Toscana CMS powered by Aktiv Marketing

123movies